BlogoSfera


  Ξεκίνημα στο Blogspot - Βασικές Γνώσεις για αρχάριους

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 40
  Points : 2555
  Ημερομηνία εγγραφής : 12/05/2012
  Ηλικία : 27

  Ξεκίνημα στο Blogspot - Βασικές Γνώσεις για αρχάριους

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ Μάης 12, 2012 8:07 am

  Καταρχήν η πλατφόρμα Blogger, Blogspot.com είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, η μόνη περίπτωση είναι να πληρώσετε στην Google αν κάποτε θελήσετε να αγοράσετε ένα domain name ( αλλά μπορείτε να αγοράσετε όποτε θέλετε ή μπορείτε ΠΟΤΕ να μην ΘΕΛΗΣΕΤΕ να αγοράσετε ένα domain name, ας πούμε mysite . com αντί να έχετε mysite .blogspot .com)
  Α και μπορείτε να έχετε μέχρι 100 διαφορετικά ιστολόγια ( subdomains, blogspot.com )

  Καταρχήν θα χρειαστείτε έναν λογαριασμό e-mail στο gmail ( dot ) com, όπου θα συμπληρώσετε βασικά στοιχεία και έπειτα θα χρειαστεί να συμπληρώσετε το κινητό σας και θα σας σταλεί μήνυμα στο κινητό σας, με τον κωδικό που πρέπει να συμπληρώσετε, για να γίνει ταυτοποίηση αλλά μπορεί να χρειαστεί το κινητό σας, αν κάποια στιγμή υπάρχει πρόβλημα με είσοδο στον λογαριασμό σας.

  Αφού φτιάξετε gmail account
  τότε πάτε στο blogger.com και αν θέλετε στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ όλη την διαδικασία πατάτε στο ( http://www.blogger.com/language.g ) και έπειτα βάζετε την ελληνική γλώσσα και αποθήκευση ρυθμίσεων. Επειτα πάτε ξανα στην αρχική σελίδα στο blogger.com ( ή στο blogspot.com ) και πατάτε ''Δημιουργία Ιστολογίου ''

  Στην σελίδα που θα σας ανοίξει, συμπληρώνετε στο πρώτο πεδιό τον τίτλο ιστολογίου, στο επόμενο πεδίο την διεύθυνση ιστολογίου, που θα οδηγεί στο blogspot σας και θα πληκτρολογούν όλοι, ώστε να μεταβούν στον ιστοτοπό σας. ( π.χ google . blogspot.com )
  Στο τρίτο πεδίο πρέπει να συμπληρώσετε την λεκτική επαλήθευση όπως την βλέπετε στην εικόνα. Αφού τα συμπληρώσετε όλα, προχωράτε, πατώντας συνέχεια. Στην συνέχεια θα σας δείξει ποιο από τα βασικά template ( themes ) θέλετε για το μπλογκ σας ( μπορείτε να βάλετε όποιο θέλετε, έπειτα μπορείτε να το αλλάξετε πολύ εύκολα ).

  Λοιπόν καθώς είστε στην πλατφόρμα και πάτε στις ρυθμίσεις του blog σας, βλέπετε ίσως κάποιες ρυθμίσεις που σας μπερδεύουν...

  Στις Ρυθμίσεις λοιπόν πηγαίνουμε στην υποκατηγορία ''Βασικό'' όπου στο πρώτο πεδίο μπορούμε να εισάγουμε άρθρα από άλλο blogspot, είτε να αποθηκεύσουμε είτε να διαγράψουμε το μπλογκ μας.

  Στον ''Τίτλο'' βάζουμε τον τίτλο του μπλογκ και στο αμέσως από κάτω ''Περιγραφή'' όποιος θέλει μπορεί να βάλει μία περιγραφή του μπλογκ που εμφανίζεται σε όλες τις σελίδες του μπλογκ κάτω από τον τίτλο ( αλλά η αλήθεια είναι ότι πλέον λίγα μπλογκς το κάνουν... )
  Στα επόμενα πεδία καλό θα είναι να έχετε ναι, εφόσον θέλετε κάποτε να σας εντοπίσει το bot της google και τα άρθρα σας να περάσουν την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης.

  Στο ''Αναγνωριστικό ιδιότητας ιστού Google Analytics '' ( βάζετε το αναγνωριστικό ιδιότητας ιστού Google Analytics που σας δίνεται όταν το δημιουργείτε στο google analytics, σε επόμενο βοήθημα θα σας ενημερωσω τι εστί ).

  Προς το τέλος της υποκατηγορίας ''Βασικό''
  στις Γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλα τα ιστολόγια του παρόντος λογαριασμού σας.
  Καλό είναι να έχετε στην επιλογή ''Ενημερωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας''
  και στο τελευταίο πεδίο, ''ενεργοποίηση'' και ''ελληνικά''.

  Στην επόμενη υπο κατηγορία των Ρυθμίσεων, στην ''Δημοσίευση'' την χρησιμοποίειτε εφόσον θέλετε είτε να αλλάξετε το ήδη όνομα κατοχυρωσης .blogspot.com να μεταφερθεί αλλού ( ας πούμε π.χ spyros.blogspot.com σε spyrost.blogspot.com, αλλά θα πρέπει να είνια ελεύθερο το νέο subdomain ) είτε αν θέλετε ή έχετε ήδη αγοράσει όποιοδήποτε domain name ( θα σας αναφέρω την διαδικασία, με νέο tutorial στο προσεχες μέλλον ).

  Καθώς πηγαίνουμε στην επόμενη υποκατηγορία '' Διαμόρφωση'' στο πρώτο πεδίο ορίζουμε πόσες αναρτήσεις ( άρθρα ) θέλουμε να εμφανίζονται στην κύρια σελίδα είτε πόσες ημέρες να εμφανίζονται. Προσοχή μην νόμιζετε πως τα άλλα άρθρα δεν θα φαίνονται, απλώς θα πρέπει να πάει ο αναγνώστης κάτω κάτω στο τέλος των αναρτήσεων και να πάει πίσω στις προηγούμενες αναρτήσεις πατώντας ένα απλό κλικ.

  Στο επόμενο πεδίο ''Διαμόρφωση Επικεφαλίδας Ημερομηνίας '' βάζετε τον τύπο ημερομηνίας που θα αναγράφεται πάνω από το άρθρο σας και στο αμέσως από κάτω, βάζετε το πως θέλετε να εμφανίζεται η μορφή της ημερομηνιας στο sidebar ( της αρχειοθήκης με προβολή τίτλων δεξιά ή σε κάποιο σημείο του μπλογκ σας, εφόσον το επιλέξετε ) ...

  Στα επόμενα πεδία φτιάχνεται την μορφή της ώρας, την ώρα που έχουμε στην Ευρωπη, Αθήνα, Ελλάδα, την γλώσσα Ελληνικά ( εφόσον απευθυνόσαστε σε ελληνικό κοινό )
  στα υπόλοιπα πεδία πατάτε ΝΑΙ εκτός από το ''Εμφανιση πεδίων συνδέσμων '' καθώς ( προσθέτει την επιλογή προσθήκης σχετικής διεύθυνσης URL και συνδέσμων συμπερίληψης podcasting σε καθεμία από τις αναρτήσεις σας. ) και αν δεν σας χρειάζεται, μην το συμπεριλάβετε.

  Στο τελευταίο πεδίο ''Πρότυπο Ανάρτησης '' γράφετε οτιδήποτε θέλετε να συμπεριλάβετε μέσα σε κάθε αναρτηση που γράφετε! Σε αυτό το πεδιό μπορείτε να προσθέσετε είτε κείμενο είτε κάποιον κωδικό. Παρακαλώ μην ξεχάσετε κάθε φορά να πατάτε αποθήκευση ρυθμίσεων!
  Πηγαίνοντας αμέσως στην επόμενη υποκατηγορία ''Σχόλια '' αν θέλετε να μην γίνονται ΠΟΤΕ σχόλια ( ή θέλετε να βάλετε άλλο είδος σχολιασμού, είτε εξωτερικό, είτε το facebook comments ) απλώς πατάτε το ΑΠΟΚΡΥΨΗ στο πρώτο πεδίο και έπειτα αποθηκευση ρυθμίσεων και δεν διαβάζετε τις επόμενες γραμμές, αλλά πάτα στην επόμενη υποκατηγορία.
  Εφόσον θέλετε όμως να δέχεστε σχόλια, τότε στο δεύτερο πεδίο γράφετε ποιοι θέλουν να σχολιάζουν ( ανωνυμοι, μελη του ιστολογίου σας, κάτοχοι google λογαριασμών ή ο οποιοσδήποτε )

  Στην ''προσθήκη φόρμας σχολίων'' πιστεύω η επιλογή ''ενσωματωμένη ανάρτηση '' είναι η καλύτερη επιλογή, αισθητικά.

  Τα επόμενα λίγα πεδία αφήστε τα και προχωρήστε στο ''Μήνυμα Φόρμας σχολίων'' όπου προτού σχολιάσει κάποιος διαβάζει το μήνυμα που μπορεί να λέει οτιδήποτε ( ας πούμε εγώ λέω να σεβονται και να μην βρίζουν ). Αναθεωρηση σχολίων μπορείτε να βάλετε να περνάνε όλα είτε ποτέ ( και να περνάνε ελεύθερα ) .

  Στο επόμενο πεδίο να βάλετε ναι, ώστε να υπάρχει λεκτικη επαλήθευσης του σχολίου, ώστε να μην βομβαρδιστείτε με spam σχόλια από botακια.

  Στην Εμφανιση προφίλ στα σχόλια, εγώ έβαλα ναι, ώστε να φαίνονται τα μέλη που σχολίασαν. Πατήστε πάλι αποθήκευση παρακαλώ.

  Λοιπόν πηγαίνοντας στην επόμενη υποκατηγορία ''Αρχειοθέτηση'', ''Ροη δικτυακού Τόπου'' και ''Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο και Κινητά'' και ''Open Id'' αφήστε τα προς το παρόν ( δεν σας χρειάζονται ) και πηγαίνετε στην υποκατηγορία '' Άδειες'' οπου εκεί πατώντας ''προσθήκη συγγραφέων'' βάζετε το email του συγγραφεα, εκεινος πάει στο email του και κάνει κλικ στον σύνδεσμο που θα του έρθει και έπειτα μπορείτε να τον ορίσετε και ως διαχειριστη ( αλλα προσοχή γιατί μπορεί μετά αν δεν τον ξέρετε καλά, από διαχειριστή, με τις όποιες συνέπειες )
  Αυτά, για αρχή, ελπίζω να σας βοηθήσει. Μέσα στον επόμενο καιρό, θα γράψω και άλλο tutorial με όλες τις ρυθμίσεις - λειτουργίες του blogger.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 16, 2019 11:26 am